Afdelingen

De Speelclub

mazzel_feestKlein, maar niet meer de kleinsten: de Speelclub (8-10 jaar). Sommige Chirogroepen hebben geen ribbels, daar zijn de speelclubbers de 6 tot 9-jarigen.
Speelclubbers houden van spelen, zo simpel is dat! Ze ontdekken de wereld en zijn onnoemelijk nieuwsgierig. Ze dollen en rennen door het bos, verkleden zich en kruipen allemaal samen voor of zelfs in de poppenkast. Of ze trekken erop uit voor een tocht vol spelletjes, plezante liedjes en gekke opdrachten. Ze worden ook al wat mondiger: de leiding zal het geweten hebben! Bij de speelclub leren kinderen al wat meer samen spelen. Vriendschappen (en kliekjes!) ontstaan, banden worden gesmeed.

Mazzel

Omdat veel groepen hun speelclubafdeling splitsen, kwam er in 1997 een afdelingsfiguurtje bij voor de 9-10-jarigen: Mazzel. Voluit heet hij Flupje Mazzel. Mazzel werd voorgesteld in ‘Joepla’, een Dubbelpuntbijlage voor de jongste afdelingen. In 2008 kreeg hij een nieuwe look naar aanleiding van “75 jaar Chiro”.
Voor wie geen ribbels heeft: Mazzel is de mascotte voor àlle speelclubbers!
Elk jaar in mei houden Ribbel en Mazzel een groot verjaardagsfeest ook al worden ze stiekem geen jaartje ouder… Deze twee afdelingsfiguurtjes houden van een groot feest en hebben graag dat de ribbels en speelclubbers met hen meevieren. Daarom zetten we hen ook eens extra in de verf in het Dubbelpuntartikel van mei waar je kan lezen hoe je hen samen met je leden kunt vieren!

Wil je meer informatie over de Speelclub? Neem dan zeker een kijkje op http://www.chiro.be/wat-is-chiro/voor-leiding/afdelingen/speelclub.

De Rakwi’s

sjoepapDe 10 tot 12-jarigen hangen samen met hun rakwileiding de aap uit. Ze ravotten zich te pletter, trekken eropuit met de fiets en lopen zich de ziel uit het lijf bij een supergroot bosspel. Soms maken ze de gekste creaturen in klei en verkleden zich in monsters en draken. Regen en wind houden hen niet tegen om buiten te ravotten. Het liefst springen ze dan nog in een grote plas om lekker vuil te worden. Rakwi’s zijn sterk in het verzamelen van heel wat speeldingen, waarmee de leiding toffe spelen verzint.

Sjoepap

Sjoepap ontstond samen met het Rakwiboek, in 1993. Hij verscheen voor het eerst in Dubbelpunt in een tekening van een toneelgordijn, waar Sjoepaps linkeroog en kuif van tussen verschenen. Daarnaast stond geschreven: “Achter struik en perk wordt er trouwens gefluisterd dat er ook een nieuw rakwifiguurtje zou zijn…” In het Rakwiboek werd hij uitgebreid voorgesteld, en kwam hij af en toe zelfs zelf aan het woord. In 2008 kreeg hij een nieuwe look naar aanleiding van “75 jaar Chiro”.

Wil je meer informatie over de Rakwi’s? Neem dan zeker een kijkje op http://www.chiro.be/wat-is-chiro/voor-leiding/afdelingen/rakwis.

De Toti’s

normal_flammspetterDe Toti’s (12-14 jaar) trekken eropuit met de fiets of met de trein om in één of andere stad een groot zoekspel te doen. Keihard ertegenaan gaan in een pleinspel en graag winnen, door tactiek of door snelheid. Stilvallen om te zwijmelen over een superster of om de laatste stand van zaken in voetballand te bespreken, hoort erbij. Ze schminken zich om het gekst voor een show en zomerse zondagen eindigen steevast in een waterfestijn. Kortom: typisch Toti’s…

Flamm & spetter

De Dynamietfiguurtjes Flamm & Spetter verschenen voor het eerst in september 2000, als logo voor een gewestelijke Totiactiviteit. Pas in december 2001 werden ze officieel de Totifiguurtjes. Via de website kon iedereen voorstellen doen voor hun naam. De Toticommissie koos voor Flamm & Spetter en stelde ze plechtig voor in de Toti-uitgave ‘Krikker’. In 2008 kregen ze een nieuwe look naar aanleiding van “75 jaar Chiro”.

Wil je meer informatie over de Toti’s? Neem dan zeker een kijkje op http://www.chiro.be/wat-is-chiro/voor-leiding/afdelingen/titos.

De Keti’s

normal_boDe Keti’s (14-16) trekken op avontuur, doen een tweedaagse tocht in de natuur met rugzak en kompas of bouwen zelf een vlot om de rivier over te steken. Ze beulen zich af in een zelfverzonnen sport, of zetten hun lokaal volledig op z’n kop om het een nieuwe look te geven. Het zijn rasacteurs en het duurt vast niet lang voor hun eerste fotoroman verschijnt in een zelf uitgegeven Ketiblad.

Boo

Het afdelingsfiguurtje van de Keti’s verscheen voor het eerst in het januarinummer van Dubbelpunt 1997. Hij maakte daar samen met de andere figuurtjes reclame voor het Afdelingsbivak. De eerste keer dat Boo in Dubbelpunt verscheen, was dat wel direct samen met Bie, in het kader van het jaarthema ‘Met liefs’: Boo en Bie zijn namelijk verliefd op elkaar. in 2008 kreeg Boo een nieuwe look, naar aanleiding van “75 jaar Chiro”.

Wil je meer informatie over de Keti’s? Neem dan zeker een kijkje op http://www.chiro.be/wat-is-chiro/voor-leiding/afdelingen/ketis

De Aspi’s

normal_freekDe oudste afdeling (16-18 jaar) neemt het er goed van en wisselt hevige spelen af met stevige babbels in het gezelligste hoekje van het lokaal. Af en toe staan ze stil bij ‘leiding zijn’ of proeven ze van het leiden van een jongere afdeling. Ook al zijn ze de oudsten, toch leven ze zich heel graag uit in een leuke tocht, een boeiende quiz, een goed discussiespel, een uitdagende knutselactiviteit of een levensgroot gezelschapsspel.

Freek

Freek, de Aspi-egel, geeft commentaar in het Aspiboek. Op de startdag liep hij levensgroot rond om het oude aspiboek te promoten. Maar pas in 1991 krijgt hij een naam. De hele Aspitrant stond dan ook in het teken van ‘De week van Freek’, en zijn naam komt zowel in het logo als in het gelegenheidslied voor. In 2008 kreeg Freek een nieuwe look, naar aanleiding van “75 jaar Chiro”.

Wil je meer informatie over de Aspi’s? Neem dan zeker een kijkje op http://www.chiro.be/wat-is-chiro/voor-leiding/afdelingen/aspis