Wie zijn we?

M5XkhEHhxzZmAXCGkjKbYMr_E-9bW0Ubx71jgC7G3kI

Hallo, wij zijn de jongens en meisjes van Chiro Aterstaose in Tongeren. Wij zijn een hele toffe, leuke, coole, speelse, actieve, … jeugdbeweging. Kortom wij zijn de perfecte jeugdbeweging om je zondagen bij door te brengen. Ben je tussen 6 en 17 jaar? Dan mag je je elke zondag tussen 14:00 en 18:00 naar hartenlust komen uitleven bij ons. Iedereen is welkom! Voor meer info zie Lid worden.

Buiten het feit dat we een over-geweldige Chiro zijn, zijn we ook een Chiro met een hele geschiedenis.

Geschiedenis

Zo was er zo’n 75 jaar geleden een jonge parochie en een gedreven pastoor (Eerwaarde Heer Engelbos) die de aanzet gaven tot het starten van een eerste jeugdbeweging in onze parochie.

Meisjeschiro:

In 1948 sloot de meisjeschiro St-Lutgardis zich aan bij de Chirojeugd met als eerste hoofdleidster Josephine Gielen.

Jongenschiro:

Een jaar later hield pastoor Engelbos de jongenschiro boven de doopvont: Chiro St-Jan Berchmans. Hier ging Egide Koopmans met de verdiende titel van hoofdleider lopen.

Gemengde chiro:
Beide Chiro’s bleven los van elkaar bestaan tot het werkjaar 1978-1979. Toen smolten de zeer revolutionaire leidingsploegen namelijk samen tot wat tot op de dag van vandaag Chiro Aterstaose heet. Dankzij dit vroege samengaan kunnen wij ons met een zekere trots één van de oudste en langst bestaande gemengde Chiro’s van heel Vlaanderen noemen.

Uniform:P1010649
Die generatie leid(st)ers is ook verantwoordelijk voor het eigen uniform. Sinds die periode stapte men af van het door Chirojeugd Vlaanderen opgelegde uniform en koos men resoluut voor een rood T-shirt met een trein. De vorm is door de jaren heen wel wat veranderd, maar de inhoud is dezelfde gebleven.


Op de dag van vandaag is echter een hele verandering gekomen met het logo van het T-shirt. Het vorige logo werd bedacht en uitgevoerd door eerste-klasser Katia Roeffart.

P1010649Ook de leidingsploeg heeft verschillende metamorfosen ondergaan, maar we kunnen nog steeds vol trots zeggen dat we er samen, jongens en meisjes, voor staan!

Wat is Chiro ?

logo-slogan-chiro

De GROOTSTE jeugdbeweging van héél Vlaanderen en België!
Er bestaan ongeveer 940 zelfstandige Chiro’s in ons landje, waarvan de leiding in elke Chiro zelf het beslissingsrecht en het initiatief in handen heeft. Maar deze kleine duizend groepen zijn ook met elkaar verbonden door een regionale en Vlaamse structuur. Ingedeeld in verschillende gewesten en verbonden om het beste in elke Chiro boven te halen.

  • Een gewest is gevormd uit enkele groepen uit nabijgelegen steden en gemeenten. In totaal ondersteunen 73 gewesten de Chirogroepen.
  • Een aantal gewesten samen vormen het verbond. Er zijn zo 10 verbonden.

Chiro Aterstaose hoort op deze manier bij gewest Raffifant en Verbond Limburg.

In elke provincie kan de leiding terecht bij een secretariaat waar zij met al hun vragen en problemen terecht kunnen.

Om het kort samen te vatten: De Chiro is een goed georganiseerde en sterk begeleide organisatie die jongeren en kinderen samenbrengen om saaie namiddagen op een speelse en creatieve manier te voorkomen!